Thursday, October 27, 2011

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..


Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Tuesday, October 25, 2011

My BFF's Engagement


Naimi baru berkesempatan nak upload gambar2 masa majlis pertunangan BFF Naimi 
pada bulan 9 (Hari Raya Aidilfitri ke-3) yang lepas…..
Hehehhe.. (**)
Enjoy!! 

Doa Mudah Mendapatkan Jodoh & Dijauhkan Daripada Kesusahan

Surah As-Syu'ara : 83


My Lord, grant/present for me judgment/rule and make me catch up/join with the correct/righteous.


Surah Taha : 131-132


And do not extend/spread your two eyes to what We gave long life/made enjoy with it (to) spouses/couples from them, the life the present`s/worldly life`s flower/splendor , to test them in it, and your Lord`s provision (is) better and more lasting .

 
And order/command your family/people with the prayers and endure patience on it, We do not ask/question you (for) a provision/means of livelihood , We provide for you, and the end (result is) to the fear and obedience (of God).

p/s: diamalkan setiap kali selepas solat

BROGA HILL [PART II]

Monday, October 24, 2011

BROGA HILL [ Part 1]

Hai….. ini adalah entry bergambar semasa Naimi dan Hubby + my BFFs ke Broga Hill pada 15 Oktober yang lepas. This is my first part, okeh..

Thursday, October 13, 2011

Broga Hill


Pissst………. Pissst……..
Nak tanya nih…
Korang penah tak gi Broga Hill???
Emmm…….. Hehehhe (**)
Terlebih excited sudah…………………….
Al-maklumle, hari Sabtu ni Naimi ngan Hubby da pelan ngan BFF Naimi nak gi sana.
Hihihi……….. First time, I tell U, sebab tu jadi cenggini. Heheheh…..

kredit : mr. GOOGLE

Lawa kan view nye?
Emmm..... lama gile Naimi tak gi panjat2 nih.
Seingat2 Naimi le, last sekali pun masa Form 3 dulu.
Habisle...... mau pancit mcm nih.
Heheheh, tapi takpe....my Hubby kan ada. Hahahaha...
Bile lagi kan?? Hehehehe....
Kami tak penah lagi wat aktiviti lasak sama2.... habis lasak pun, men badminton jah. kih kih!
Poyos jer kan.........
Oklah2.... Naimi bukan ape...lama tak jalan2 riadah ngan Hubby.
So, lps my BFF (Anis + her Hubby) ajak join diorang, kami terus setuju.
Bile lagikan nak get along sesama mcm tu...
Uppps...........tetibe teringat masa hiking kat Lata Belatan 
masa  kat Terengganu dulu
ngan Anis, Sumayyah, Kak Ain, Del dlln.....
So lovely...
Miss that moments so much !!

Gambaran Hari Kiamat


1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkaka...la (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Tuesday, October 11, 2011

6 Months ^^



Alhamdulillah….. hari ni, 11.10.2011 genaplah usia Manja 6 bulan.
Dah besar ‘kesayangan’ Naimi & Hubby nie. Heheheh (**)
Semakin cerdik dan cergas…..

Tengok le Manja masa kecik2 dulu...
Masa dalam gambar kat bawah tu, Manja baru 2 bulan.
Jauh beza kan?Hehehe... 
Kan best kalu ada Lana???
Mesti chumell sangat2 die bila dah besar mcm Manja skrg nih.
Huhuhu.... Sedih lak bile ingatkan Lana...
Rindu LANA ... =(

Friday, October 07, 2011

Latest Update


Lama betul Naimi tak update blog, rasanya.... Huuhuu, maklumle sibuk memanjang. Hehehe.
Erm.... oklah, nak update skit tentang gambar2 terbaru Manja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...