Friday, December 30, 2011

Sifat-sifat Wanita Ahli Syurga



Siapakah wanita yang menjadi ahli Syurga? Apakah ciri-ciri atau sifat-sifat yang menjadi kunci bagi wanita  memasuki syurga?

Sebuah hadis Nabi menyatakan: Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Apabila  seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan),  menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga  melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad)

** Gambar sekadar hiasan **

Menurut hadis di atas  sekurang-kurangnya ia telah menggariskan empat dasar atau sifat utama yang  menjadi teras bagi seorang wanita muslimah memasuki syurga, iaitu menunaikan  kewajipannya kepada Allah dalam makna melaksanakan ibadah-ibadah yang diwajibkan  ke atasnya seperti sembahyang, puasa, dan lain-lain ibadah wajib yang mampu  dilaksanakan.
Sebuah hadis menyebutkan bahawa sembahyang adalah perkara  pertama yang akan disoal di hari Kiamat.

FINAL



Pejam celik pejam celik….
Tahun 2011 bakal melabuhkan tirainya beberapa jam je lagi.
InsyaAllah….lembaran baru tahun 2012 pula bakal menjelma.

Bila bercakap soal tahun baru ni… mesti orang sibuk2 cakap fasal azam tahun baru kan?
Hermmm……. Pasal ‘azam’ ni kita letak tepi kejap eh…
Nanti kite cite2 lain….. 

4 me, bile cakap tentang tahun 2012 ni, hanya FINAL EXAM je yang bermain2 dalam otak.
Hihihi…… InsyaAllah, Naimi akan menduduki FINAL EXAM bermula dari 5 Januari 2012 sehingga 14 Januari 2012 nanti….

Semoga Allah swt memberikan ketenangan hati dan kelapangan fikiran serta kesabaran untuk Naimi meneruskan sisa2 perjuangan Naimi untuk menempuh FINAL EXAM itu nanti…
To all my frens yang mungkin akan menduduki peperiksaan dan juga mungkin sedang menduduki peperiksaan jugak, wish U all GOOD LUCK!

5 Januari 2012 : Criminal Law
9 Januari 2012 : Administrative Law
12 Januari 2012 : Land Law
14 Januari 2012 : Law of Torts
 

Wednesday, December 28, 2011

Manja 8 Bulan


Lama betui Naimi tak update tentang Manja….
Lately, so busy….. Kerja kat opis as well as ‘keje’ as a student.
Well…………. Manja dah 8 bulan tau.
Dah besar panjang pun….Hihii… Semakin tampan bergaya pulok tu…
Hihihihihi (**)
Kalu tak caya, tengok le gambar2 kat bawah ni.....
Dah lama tak check berat Manja....
Asik makan je...hihihi, bulan Januari ni kene jumpa Vet lagi utk vaksin lagi dan rutin check up.

p/s: Manja dah semakin bijak. Bile fon bunyi, dia akn g gesel2 kat fon tu, then akan g panggil2 Naimi atau Hubby.hihihi....  Lepas ni nak ajar Manja angkat fon pulok. (**)



TAM

Dalam Kenangan


Dulu…kira2 sebulan lepas, Naimi bawak dua ekor anak kucing ke Vet di Presint 15. Kesian, tak tahan tengok keadaan kurap yang menyerang dua2 ekor kucing tu… Sampai mata tak bapa Nampak… memang teruk sgt kurap depa dua tu. Bayangkanlah…. Setiap pagi turun lif, mesti depa dua duk bunyi2 depan pintu lif… Sian kan?

Dek kerana perasaan kesian sgt2 tu, Naimi bawa dua2 ekor kucing tu jumpa Vet, dan diberikan suntikan. Alhamdulillah…seminggu je… daripada kurap satu badan (tak ingat nak amik gambar), dah hilang dan semakin cute je. Beberapa minggu lepas tu, salah sekor kucing dah hilang…maybe ada org amik bela kot, sebab dah comei. Tinggalle sekor je lagi….

2 dalam Ingatan... Kini, hanya 1


Tak sempat Naimi nak story tentang the “Three Little Cute Kittens”, dua ekor telah pun dijemput olehNya….. kini, hanya tinggal Comel(betina) sahaja…instead of Teh(jantan) dan Tam(betina) .



Bulan lepas, kami dikejutkan dengan berita kematian Teh, satu2nya kucing Jantan yang sangat2 disayangi dalam family Naimi… kematiannya, amat menyedihkan dengan luka2 di bahagian kaki sampai Nampak tulang dan hidung serta bibir berdarah… Teh dijumpai tersadai di pokok kelapa depan rumah Naimi di kampong. Kematiannya memberikan impak sangat kepada dua adik Naimi, Najihah dan Yasir yang sangat2 sayang padanya…. Sambil teresak2, Najihah cakap : “ Takdalah dah Teh……Takda sapa dah nak tolong adik2 dia kalu ada kucing Jantan yang kacau….”. Najihah tanya mak Naimi : “ Mak, nanti boleh ke Jihah jumpa Teh kat syurga? Jihah rindu die…sayang die…. Tak sempat nak belikan Teh rantai lagi…(sambil menangis teresak-esak)” 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...