Wednesday, December 28, 2011

2 dalam Ingatan... Kini, hanya 1


Tak sempat Naimi nak story tentang the “Three Little Cute Kittens”, dua ekor telah pun dijemput olehNya….. kini, hanya tinggal Comel(betina) sahaja…instead of Teh(jantan) dan Tam(betina) .



Bulan lepas, kami dikejutkan dengan berita kematian Teh, satu2nya kucing Jantan yang sangat2 disayangi dalam family Naimi… kematiannya, amat menyedihkan dengan luka2 di bahagian kaki sampai Nampak tulang dan hidung serta bibir berdarah… Teh dijumpai tersadai di pokok kelapa depan rumah Naimi di kampong. Kematiannya memberikan impak sangat kepada dua adik Naimi, Najihah dan Yasir yang sangat2 sayang padanya…. Sambil teresak2, Najihah cakap : “ Takdalah dah Teh……Takda sapa dah nak tolong adik2 dia kalu ada kucing Jantan yang kacau….”. Najihah tanya mak Naimi : “ Mak, nanti boleh ke Jihah jumpa Teh kat syurga? Jihah rindu die…sayang die…. Tak sempat nak belikan Teh rantai lagi…(sambil menangis teresak-esak)” 

 Teh yang segak bergaya sebagai kucing jantan


Naimi yang menerima berita tu, trus menangis sambil peluk Manja….(teringat kembali Lana yang juga telah pergi tinggalkan kami). Selain disayangi oleh adik2 Naimi, Teh juga adalah antara kucing yang paling disayangi oleh ayah dan mak Naimi… Kehilangannya amat berbekas di hati…… Tiada lagi Teh yang akan bermain2 di kaki2 sewaktu adik2 Naimi nak pakai kasut pagi2 utk ke sekolah…. Tiada lagi Teh yang suka makan banyak2…………tiada lagi yang paling manja………

Pagi semalam…satu lagi berita sedih sampai ke telinga Naimi. Tam,  dilanggar motosikal… Lehernya terkulai, matanya tidak tertutup rapat…. Tam mati dipangkuan adik2 Naimi yang menangis teresak2…. Sedih…sedih =( Naimi tahu, bagaimana rasanya kehilangan itu…. Kini, tiadalah lagi Tam yang suka tido atas sofa, suka tido atas katil dan suka tido atas rak baju Najihah..




 Selamat tinggal Tam sayang =(

 …………………….. ………….... =(

No words……





Kini……yang tinggal sebagai penghibur di rumah tu, hanyalah Comel…. Kesian Comel, takda lagi sedara utk bermain2…. Semoga TEH dan TAM aman di sana… Kita berjumpa lagi nanti ye, insyaAllah…

Maaf sekiranya entry ini penuh dengan kata2 beremosi. Naimi mmg sangat2 sensitif dengan kucing.. Syg sgt2 dengan makhluk Allah yang satu itu….i LoVe them so much! Bak kata my Hubby, kalu kita sayangan sesuatu sangat2, itu yang selalunya pergi dahulu........

P/S : Entah bagaimanalah perasaan manusia bergelar IBU/AYAH yang membuang anaknya sendiri kan? Kejam2………


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...