Friday, December 30, 2011

Sifat-sifat Wanita Ahli Syurga



Siapakah wanita yang menjadi ahli Syurga? Apakah ciri-ciri atau sifat-sifat yang menjadi kunci bagi wanita  memasuki syurga?

Sebuah hadis Nabi menyatakan: Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud: "Apabila  seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan),  menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga  melalui mana-mana pintu yang dia sukai." (Hadis Riwayat Ahmad)

** Gambar sekadar hiasan **

Menurut hadis di atas  sekurang-kurangnya ia telah menggariskan empat dasar atau sifat utama yang  menjadi teras bagi seorang wanita muslimah memasuki syurga, iaitu menunaikan  kewajipannya kepada Allah dalam makna melaksanakan ibadah-ibadah yang diwajibkan  ke atasnya seperti sembahyang, puasa, dan lain-lain ibadah wajib yang mampu  dilaksanakan.
Sebuah hadis menyebutkan bahawa sembahyang adalah perkara  pertama yang akan disoal di hari Kiamat.

FINAL



Pejam celik pejam celik….
Tahun 2011 bakal melabuhkan tirainya beberapa jam je lagi.
InsyaAllah….lembaran baru tahun 2012 pula bakal menjelma.

Bila bercakap soal tahun baru ni… mesti orang sibuk2 cakap fasal azam tahun baru kan?
Hermmm……. Pasal ‘azam’ ni kita letak tepi kejap eh…
Nanti kite cite2 lain….. 

4 me, bile cakap tentang tahun 2012 ni, hanya FINAL EXAM je yang bermain2 dalam otak.
Hihihi…… InsyaAllah, Naimi akan menduduki FINAL EXAM bermula dari 5 Januari 2012 sehingga 14 Januari 2012 nanti….

Semoga Allah swt memberikan ketenangan hati dan kelapangan fikiran serta kesabaran untuk Naimi meneruskan sisa2 perjuangan Naimi untuk menempuh FINAL EXAM itu nanti…
To all my frens yang mungkin akan menduduki peperiksaan dan juga mungkin sedang menduduki peperiksaan jugak, wish U all GOOD LUCK!

5 Januari 2012 : Criminal Law
9 Januari 2012 : Administrative Law
12 Januari 2012 : Land Law
14 Januari 2012 : Law of Torts
 

Wednesday, December 28, 2011

Manja 8 Bulan


Lama betui Naimi tak update tentang Manja….
Lately, so busy….. Kerja kat opis as well as ‘keje’ as a student.
Well…………. Manja dah 8 bulan tau.
Dah besar panjang pun….Hihii… Semakin tampan bergaya pulok tu…
Hihihihihi (**)
Kalu tak caya, tengok le gambar2 kat bawah ni.....
Dah lama tak check berat Manja....
Asik makan je...hihihi, bulan Januari ni kene jumpa Vet lagi utk vaksin lagi dan rutin check up.

p/s: Manja dah semakin bijak. Bile fon bunyi, dia akn g gesel2 kat fon tu, then akan g panggil2 Naimi atau Hubby.hihihi....  Lepas ni nak ajar Manja angkat fon pulok. (**)



TAM

Dalam Kenangan


Dulu…kira2 sebulan lepas, Naimi bawak dua ekor anak kucing ke Vet di Presint 15. Kesian, tak tahan tengok keadaan kurap yang menyerang dua2 ekor kucing tu… Sampai mata tak bapa Nampak… memang teruk sgt kurap depa dua tu. Bayangkanlah…. Setiap pagi turun lif, mesti depa dua duk bunyi2 depan pintu lif… Sian kan?

Dek kerana perasaan kesian sgt2 tu, Naimi bawa dua2 ekor kucing tu jumpa Vet, dan diberikan suntikan. Alhamdulillah…seminggu je… daripada kurap satu badan (tak ingat nak amik gambar), dah hilang dan semakin cute je. Beberapa minggu lepas tu, salah sekor kucing dah hilang…maybe ada org amik bela kot, sebab dah comei. Tinggalle sekor je lagi….

2 dalam Ingatan... Kini, hanya 1


Tak sempat Naimi nak story tentang the “Three Little Cute Kittens”, dua ekor telah pun dijemput olehNya….. kini, hanya tinggal Comel(betina) sahaja…instead of Teh(jantan) dan Tam(betina) .



Bulan lepas, kami dikejutkan dengan berita kematian Teh, satu2nya kucing Jantan yang sangat2 disayangi dalam family Naimi… kematiannya, amat menyedihkan dengan luka2 di bahagian kaki sampai Nampak tulang dan hidung serta bibir berdarah… Teh dijumpai tersadai di pokok kelapa depan rumah Naimi di kampong. Kematiannya memberikan impak sangat kepada dua adik Naimi, Najihah dan Yasir yang sangat2 sayang padanya…. Sambil teresak2, Najihah cakap : “ Takdalah dah Teh……Takda sapa dah nak tolong adik2 dia kalu ada kucing Jantan yang kacau….”. Najihah tanya mak Naimi : “ Mak, nanti boleh ke Jihah jumpa Teh kat syurga? Jihah rindu die…sayang die…. Tak sempat nak belikan Teh rantai lagi…(sambil menangis teresak-esak)” 

Tuesday, November 01, 2011

17.10.2011 Dalam Ingatan ~~


Hai U ollllssssssssss…
Sihat ke? Hemmm…. Naimi harap U allz sume sihat2 belaka,
walaupun masing2 ngah fight dlm musim2 hujan gini…. (**)
Emmm…. Bila masuk je hari Selasa, mesti Naimi teringat balik kejadian yang berlaku 2 minggu lepas (17.10.2011).

Thursday, October 27, 2011

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..


Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Tuesday, October 25, 2011

My BFF's Engagement


Naimi baru berkesempatan nak upload gambar2 masa majlis pertunangan BFF Naimi 
pada bulan 9 (Hari Raya Aidilfitri ke-3) yang lepas…..
Hehehhe.. (**)
Enjoy!! 

Doa Mudah Mendapatkan Jodoh & Dijauhkan Daripada Kesusahan

Surah As-Syu'ara : 83


My Lord, grant/present for me judgment/rule and make me catch up/join with the correct/righteous.


Surah Taha : 131-132


And do not extend/spread your two eyes to what We gave long life/made enjoy with it (to) spouses/couples from them, the life the present`s/worldly life`s flower/splendor , to test them in it, and your Lord`s provision (is) better and more lasting .

 
And order/command your family/people with the prayers and endure patience on it, We do not ask/question you (for) a provision/means of livelihood , We provide for you, and the end (result is) to the fear and obedience (of God).

p/s: diamalkan setiap kali selepas solat

BROGA HILL [PART II]

Monday, October 24, 2011

BROGA HILL [ Part 1]

Hai….. ini adalah entry bergambar semasa Naimi dan Hubby + my BFFs ke Broga Hill pada 15 Oktober yang lepas. This is my first part, okeh..

Thursday, October 13, 2011

Broga Hill


Pissst………. Pissst……..
Nak tanya nih…
Korang penah tak gi Broga Hill???
Emmm…….. Hehehhe (**)
Terlebih excited sudah…………………….
Al-maklumle, hari Sabtu ni Naimi ngan Hubby da pelan ngan BFF Naimi nak gi sana.
Hihihi……….. First time, I tell U, sebab tu jadi cenggini. Heheheh…..

kredit : mr. GOOGLE

Lawa kan view nye?
Emmm..... lama gile Naimi tak gi panjat2 nih.
Seingat2 Naimi le, last sekali pun masa Form 3 dulu.
Habisle...... mau pancit mcm nih.
Heheheh, tapi takpe....my Hubby kan ada. Hahahaha...
Bile lagi kan?? Hehehehe....
Kami tak penah lagi wat aktiviti lasak sama2.... habis lasak pun, men badminton jah. kih kih!
Poyos jer kan.........
Oklah2.... Naimi bukan ape...lama tak jalan2 riadah ngan Hubby.
So, lps my BFF (Anis + her Hubby) ajak join diorang, kami terus setuju.
Bile lagikan nak get along sesama mcm tu...
Uppps...........tetibe teringat masa hiking kat Lata Belatan 
masa  kat Terengganu dulu
ngan Anis, Sumayyah, Kak Ain, Del dlln.....
So lovely...
Miss that moments so much !!

Gambaran Hari Kiamat


1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkaka...la (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Tuesday, October 11, 2011

6 Months ^^



Alhamdulillah….. hari ni, 11.10.2011 genaplah usia Manja 6 bulan.
Dah besar ‘kesayangan’ Naimi & Hubby nie. Heheheh (**)
Semakin cerdik dan cergas…..

Tengok le Manja masa kecik2 dulu...
Masa dalam gambar kat bawah tu, Manja baru 2 bulan.
Jauh beza kan?Hehehe... 
Kan best kalu ada Lana???
Mesti chumell sangat2 die bila dah besar mcm Manja skrg nih.
Huhuhu.... Sedih lak bile ingatkan Lana...
Rindu LANA ... =(

Friday, October 07, 2011

Latest Update


Lama betul Naimi tak update blog, rasanya.... Huuhuu, maklumle sibuk memanjang. Hehehe.
Erm.... oklah, nak update skit tentang gambar2 terbaru Manja.

Wednesday, September 28, 2011

OPEN HOUSE


Alhamdulillah….
Sabtu (24.9.2011) yang lepas, Naimi dan Hubby telah berjaya mengadakan OPEN HOUSE di rumah kami berserta bacaan surah yasin + doa selamat.

Ramai betul kawan2 yang datang, jiran tetangga dan sanak sedara…. Thanks sesangat kepada semua yang telah hadir bagi memeriahkan lagi majlis tersebut. Walaupun, ramai yang tak dapat hadir dengan alasan2 yang munsabah.. (**)

Antara menu yang kami sediakan : Mihun Sup (Hand-Made My Hubby+Naimi), Tomyam (Hand-Made My Kakak Ipar+ Adik Ipar), Mee Goreng+Karipap (Cik Su), Puding Koktel Buah-Buahan (Fa+Her Hubby) and Apam Polkadot (wife officemate my Hubby).

Oklah…. Itu sahaja untuk entry ini. Layanle gambar2 bawah nie…. Ada gak tetamu2 yang kami tak sempat nak amik gambar… Yang penting, tercapai jugak niat kami suami isteri. 

Tuesday, September 27, 2011

Thursday, September 15, 2011

Anniversary Giveaway AzatieSayang.


 Jom kiter join GA kat atas ni ramai2...
Senang je....klik banner tu untuk join ye (**)

Syarat2nye adalah:
1.Mesti mempunyai Blog
2.Mempunyai alamat di MALAYSIA (yg dok luar negara pun boleh join k!)
3.Tak kisah nak FOLLOW/TAK blog ATIE...
4.Buat ENTRY ringkas tentang GA nie...PLUS  ucapan sempena Anniversary Atie & HB
5.Tinggalkn link ENTRY korang di SINI.
6.Pemenang akan di pilih melalui cabutan/random....lom pasti lg!
7. Tarikh tutup: 30/9/2011, 12.00am 

Khas buat Atie dan Suami... 

*
*
*
“Tulang rusuk Adam yang hilang, biarlah dia yang mencarinya sendiri. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu dan mengambilmu satu hari nanti. Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik. Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga yang kekal abadi..”

Selamat Menyambut Ulang Tahun Perkahwinan…
Semoga berkekalan mawaddah dan rahmah hingga ke syurga.
Setinggi mana pun kita, rendahkanlah diri di hadapan suami…
kerana redha Allah pada redha suami…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...