Wednesday, April 10, 2013

With LOVE from KUCHING ~ Part I


Assalamualaikum & HI :)

Alhamdulillah… pejam celik, pejam celik… pernikahan Naimi & Hubby dah pun menginjak ke usia 4 Tahun. Syukur Ya Allah, atas kurniaanMu.

Alhamdulillah… Tempoh 4 tahun memang sangat2 dirasakan sekejap saja berlalu. Tapi..banyak sangat bitter sweet of our life that we shared being Husband & Wife. Syukur juga di atas sume limpahan kurniaan rezeki yang Kau berikan kepada kami sepanjang kami berkongsi hidup berdua. Alhamdulillah…

OK, now Naimi nak citer sikit tentang our journey last month. Actually the journey was actually a GIFT from US for our 4th Year Wedding Anniversary. Hihi… Ala…lebih kurang honeymoon jugakle. Hihi…

Ok… on last 30th March 2013, kami berdua telah terbang ke Borneo. Guess where? Opps!!! No… It’s KUCHING, Sarawak. But why KUCHING? Ramai yang bagi suggestion suh g Sabah…. Coz banyak pulau, pemandangan cantik… but 4 Naimi & Hubby, KUCHING is still our choice. Hihi… Dunno why…maybe becoz we allz LOVE ‘KUCING’ so much! Sabah…. Will be our next future pelan. InsyaAllah.

Orait.. now lets the Pics assist me ok? Enjoy ~



Kami bertolak seawal jam 7.00 am to catch up train yang boleh transit dari Putrajaya ke Salak Tinggi. Actually dlm 5 minit je jarak dr umah kami ke ERL Station. So..kat kaunter tu kami terus beli tiket train & bus (RM11.00 only for 2 person) untuk ke LCCT. Sangat menjimatkan masa & wang ringgit ye.... Around 8.00 am we all dah sampai LCCT.

Ok... Flight we all pukul 9.15 am, so sempatle we all breakfast dulu kat airport.. Belasah nasi lemak sepuas2nye kat Taste of Asia. Alhamdulillah..harga affordable, mmg standard le kan.. makanan pun ok. Hihi..




Hihi.. Ok, time to FLY... actually, flight kami delay tau dalam 15 minit je.Kih kih :)
Kalu nak ikutkan jadual... pukul 12.00 pm dah sampai kat KIA, Sarawak.. So, around 12.30 pm kami sampai KIA. Alhamdulillah... kereta sewa pun dah siap menanti. Hihi... Syukur2, dipermudahkan segala2nya. 

Lepas amik kereta, we all terus gerak utk cari Hotel yang dah already booked. Around 15 minutes, kami pun jumpe hotel tu... Kami tak terus check-in, tapi g lunch dulu. Hihi. Lepas tu around 2.30pm, kami check-in.




Abell Hotel... (gambar diambil waktu mlm.. Hiihi)




Seriously... hotel ni sangat2 cantik.. Abell Hotel terletak betul2 kat tengah2 Kuching City. Nearest hotel to Cat's Statue. Sangat dekat juga Waterfront tau. Dekat dengan Plaza Mall, banyak kedai2 makan area situ and sangat dekat dengan Top Spot & RJ Ayam Bakar / Ayam Penyet. Yahuuuuuuu!!!! 


Lepas check-in, bersihkan diri dan solat... kami pun siap2 nak kuar. Ihi.. tempat pertama yg kami tuju ialah Tugu Kucing!!! I LOVE it...

Memandangkan hari dah agak lewat petang, we all berjalan2 sekitar kawasan hotel je... dari Tugu Kucing tu, kami teruskan perjalanan (jalan kaki) ke Waterfront. Hihi.. lebih kurang 10 minit dah sampai. dekat sangat...best jalan kaki situ. memang terasa spt tourist sgt ko. Haha. Tapikan...memang Kuching kaya dgn pelancong asing tau..



Ha... tengok tu, Naimi duk jalan2...nak g Waterfront ler tu. nampak cuaca mcm panas kan? Actually, xpanas pun..Propa semata2. Haha. Angin sepui2 bahasa ok. Oh ya... one more thing, kalu nk tau, Naimi suka tempat ni juga seb kat sini pemandu2 sgt2 bertimbang rasa tau... kalu kite nak jalan ke, nk membelok ke, nk menyelit ke...senang2 je diorang bagi laluan. Very generous u....




Inilah suasana kat Waterfront... waktu ni baru pukul 5.00 pm. Orang tengah nak ramai... Haa.. kat belakang gambar yg my Hubby duk posing tu kalu tak silap Naimi ler..DUN Sarawak. Ehh...betuika? Ala..lupe la. Kalu salah tlg betulkan ye. View dari Waterfront sgt2 sedap mata memandang. Bile duk lepak2 sini hampir 2jam lebih, we all rasa mmg tak menyesal we all datang sini. Sangat tenang..aman..damai. Rasa jauh sgt2 dari kesibukan harian... Yes! So...conclusion is that kalu nk dapat kedamaian & ketenangan bukan shj di pulau2 ye kwn2... Haha.



Ok.. masa ni we all jalan nak balik hotel dari Waterfront. EMmm..lebih kurang 7.30pm masa ni. cantik kan view matahari terbenam tu? My Hubby sempat snap sekejap je.... Next plan is balik hotel, mandi2 dan solat.. Lepas tu.... mamam! HIhi..




Malam tu.. we all makan kat Top Spot. Perjalanan dalam 5 minit je dari Abell Hotel. Memang sangat2 dekat... jalan kaki pun boleh je. Tapi masing2 dah capet ... namun demi Seafood yang Naimi dengar agak 'murah' di situ, kami tempuhi jua. Haha.

Untuk pengetahuan korang, Top Spot ni memang kedai makan seafood yg sangat2 famos-amos di Kuching tau. Rugi sgt2 kalu g sana, tak merasa makan di Top Spot. Kedai2 makan kat sini, terletaknye di atas bumbung parkir kereta ye u olls... kedai2 sangat2 la byk..begitu jua orang2 yg dtg makan kat situ... MasyaAllah..sangat2 ramai ko. 



Ok.. kat Top Spot, kami makan kat gerai No.25. Jangan isau ye kwn2, wlpn nampak chinese look kat sana, makanan yg diorg served dijamin bersih & halal. So...no worries at all. Setiap kedai ada gantung sijil pengiktirafan Halal kat depan kedai diorang..so korang blh cek nanti...

Menu kami mlm tu... Nasi Putih 2 pinggan, Ikan Bakar, Sotong Goreng Tepung, Butter Prawn & Sayur Sotong Campur.. Perghhh... memang mantooop sangat2. sedaaaap!!! Haa.. harganya pun sgt2 murah.. compare dgn makan kat Kuala Perlis pun kalah tau.. RM50.00 sahaja OK? Murah kan? murahhhhh..... (Sori ye, gambar diambil sewaktu sotong & udang hampir habis dilahap. Hihi)



Haaa... ni muka kami selepas kekenyangan yang sangat2 berbaloi :)

To be continued...
 Done for First Day (30.3.2013)

1 comment:

  1. mmg Kuching sgt beshhh, akk pun dah 2x ke situ, pestaim g bertiga jer (2010) 2nd time g ngan family asben 10 org (2011) in shaa Allah kali ke tiga akan pergi ngan family akk pulak ... sungguh kenangan!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...